
رقابت چهار خودروی شاسی بلند اسپرت آلمانی

در این مطلب چهار خودروی شاسی بلند جمع و جور اسپرت، یعنی مرسدس بنز GLA45 AMG، بی ام و X4 xDrive 35i، آئودی SQ5 و پورشه ماکان توربو را با هم مقایسه کردهایم که هر چهار خودرو آلمانی هستند.
عبارت SUV که برای خودروهای شاسی بلند به کار میرود، مخفف Sport Utility Vehicle و به معنای «خودرو با کاربرد اسپرت» است، درصورتی که میدانیم در اکثر خودروهای شاسی بلند، خاصیت اسپرت بودن اهمیت چندانی ندارد و به عنوان خودروهایی چندمنظوره (Multi Pupose) مورد استفاده مشتریان قرار میگیرند. برای مثال محبوبترین خودروهای شاسی بلند جهان مانند هوندا CR-V، تویوتا RAV4، فورد Escape، آئودی Q7 و فولکس واگن Touareg هیچکدام دارای خاصیت اسپرت نبوده و مطمئناً دوستداران اینگونه خودروها، خانوادههایی هستند که توقع عملکرد اسپرت را از خودروی خود ندارند. ولی در بازار رقابتی خودروهای شاسی بلند جهان، برخی از کمپانیهای خودروسازی برای ربودن گوی رقابت از حریفان خود، خودروهایی مانند پورشه کاین، لندرور Evoque، بی ام و X6، ولوو XC90، آئودی SQ5 و مرسدس بنز GLA را طراحی کردهاند که علاوه بر کاربریهای یک خودروی SUV، عملکردی اسپرت دارند و لذت رانندگی یک خودروی اسپرت را ارائه میکنند. ظاهراً بیش از همه خودروسازها، آلمانیها فراموش کردهاند که خودروهای شاسی بلند نیازی به اسپرت بودن ندارند. در این مطلب چهار خودروی شاسی بلند جمع و جور (CUV) اسپرت، یعنی مرسدس بنز GLA45 AMG، بی ام و X4 xDrive 35i، آئودی SQ5 و پورشه ماکان توربو را با هم مقایسه کردهایم که هر چهار خودرو آلمانی هستند. این چهار خودروی شاسی بلند جمع و جور، برای رانندگی اسپرت طراحی و ساخته شدهاند، از این رو تصمیم گرفتیم آنها را در مسیری آزمایش کنیم که «جانی لیبرمن» نویسنده MotorTrend آن را Sürfschleife یا «جاده موج سواری» نامگذاری کرده است. این مسیر شامل پیست رانندگی معروف Mulholland در لس آنجلس، تپههای شیبدار، پیچهای تند و باریک، بزرگراه و خیابانهای شهری است. در اولویت نخست، این خودروها از حیث بهترین کیفیت رانندگی مورد مقایسه قرار میگیرند و در رتبه بندی، ویژگیهایی مانند میزان مصرف سوخت، راحتی خودرو و قیمت نیز نقش اساسی در این مقایسه خواهند داشت.
رتبه چهارم: BMW X4 xDrive 35i
کمپانی بی ام و در شهر مونیخ آلمان اصرار دارد که کلاس خودروی X4 را با عنوان «کوپه با کاربری اسپرت» (SAC) معرفی کند. این خودرو روی کاغذ هم مشخصات قابل توجهی نسبت به رقیبانش ندارد و کمترین میزان خروجی قدرت، گشتاور، شتاب صفر تا صد و زمان طی مسافت 400 متر را دارد. همچنین از حیث طویل بودن مسیر ترمز، رتبه سوم گروه را داراست. خودروی بی ام و X4 دارای موتور شش سیلندر خطی توربوشارژر به حجم 3.0 لیتر مجهز شده است که قدرت 300 اسب بخار و گشتاور 407 نیوتن متر تولید میکند. با توجه به اینکه X4 دومین خودروی سبک در بین رقباست، به لطف برخورداری از گیربکس هشت سرعته اتوماتیک ZF در مسیر مسابقه از دیگر رقبا فاصله زیادی ندارد و از آنها خیلی عقب نمیافتد. با فشار روی پدال گاز، این خودرو شتاب صفر تا صد 5.2 ثانیه را تجربه نموده و مسیر 400 متری را در مدت 13.9 ثانیه و با سرعت 159 کیلومتر در ساعت طی میکند.
همچنین با فشار ناگهانی پدال ترمز، خودرو با طی مسافت 34.4 متر از سرعت 100 کیلومتر در ساعت متوقف میگردد. در تست حرکت به شکل 8 لاتین، خودروی بی ام و X4 به مدت زمان 26.2 ثانیه با شتاب جانبی 0.71g دست یافت که این عملکرد نامناسب، در پیچ و خمهای مسیر تست خود را نشان داد. «روری جورنیکا» معاون سردبیر MotorTrend در مورد بی ام و X4 میگوید: «بیامو X4 نسبت به رقبایش در این تست بزرگتر و بلندتر و سنگینتر احساس میشود. فرمان دادن به X4 مانند این است که بخواهید با چرخهای جلوی خودرو مسابقه طناب کشی انجام داده و زورآزمایی کنید. باید قدرت زیادی برای این کار داشته باشید». همچنین «اسکات ایوانز» دستیار سردبیر MotorTrend میگوید: «عملکرد این خودرو در درههای صخرهای مسیر، مانند یک خودروی سدان اسپرت بزرگ احساس میشود و کنترل بدنه این خودروی بزرگ و بیلطافت شگفتانگیز است. من واقعاً از رانندگی با این خودرو لذت بردم». موتور شش سیلندر خطی این خودروی کراس اور، بهترین بخش آن است. موتور این خودرو دارای یک صدای عالی است و تمایل دارد که در کل مسیر با خط قرمز دور موتور 7000 دور در دقیقه با این صدا آواز بخواند. هر چند که این خودرو در مسیرهای ناهموار به هیچ وجه عملکرد خوبی ارائه نداد و در بزرگراه و مسیر شهری پیست مسابقه نیز، انتظار عملکرد بهتری از بی ام و X4 داشتیم. جالب توجه اینکه خودروی بیامو X4 با وجود برخورداری از کمترین ویژگیهای اسپرت در این گروه، ناخوشایندترین و کم هیجان ترین آنها نیست. خودروی بی ام و X4 دارای زمختترین کیفیت رانندگی و پرسروصداترین اتاق در این گروه چهار نفره است که بخش زیادی از آن از لاستیکهای 20 اینچی فاق کوتاه یا Run-Flat این خودرو ایجاد میشود. با توجه عملکرد ضعیف خودروی X4 از شهر مونیخ آلمان در درههای پر پیچ و خم و همچنین رانندگی بیکیفیت آن در مسیرهای شهری و بزرگراه، به نظر میرسد که این خودروی مونیخی در برابر رقبای هم وطن آلمانی خود حرفی برای گفتن ندارد.
رتبه سوم: آئودی SQ5
خودروی آئودی SQ5 محصول کمپانی آئودی در شهر اینگولشتاد آلمان است که در یک روز از ماه فوریه در دمای 23 درجه سانتیگراد با لاستیکهای زمستانی به ما تحویل داده شد. با وجود آنکه این نوع لاستیک برای آزمایش رانندگی ما ایده آل نبود، ولی ما از خودروی آئودی SQ5 توقع زیادی داشتیم، چرا که این خودرو در باطن، یک نسخه سبکتر و ارزانتر از پورشه ماکان است. کمپانیهای خودروسازی اشتوتگارت ترجیح میدهند برای افرایش عملکرد موتور محصولاتشان از توربوشارژر استفاده نمایند، ولی کمپانی آئودی در اینگولشتات رسیدن به گشتاور سریع توسط سوپرشارژر را ترجیح میدهد.
به همین جهت، خودروی آئودی SQ5 به یک موتور V6 سوپرشارژر با حجم 3.0 لیتر مجهز شده است که قدرتی معادل 354 اسب بخار و گشتاوری برابر با 470 نیوتن متر را تولید مینماید. این خودرو همانند بی ام و X4 قدرت موتور را توسط یک گیربکس 8 سرعته اتوماتیک به چرخها منتقل میکند. اگر این خودرو دارای لاستیکهای تابستانی بود، میتوانست همانند تست رانندگی سال 2014، شتاب صفر تا صد 4.8 ثانیه، زمان 13.5 ثانیهای طی مسافت 400 متر با سرعت 164.4 کیلومتر در ساعت، مسافت 31.7 متری توقف از سرعت 100 کیلومتر در ساعت و زمان 25.9 ثانیه ای مسیر 8 شکل با شتاب جانبی 0.71g را کسب نماید؛ ولی خودروی آئودی SQ5 حاضر در تست به دلیل برخورداری از لاستیکهای زمستانی نرمتر و ضدلغزش، هنوز عملکرد مناسبی دارد و به شتاب صفر تا صد 4.4 ثانیه و زمان 13.1 ثانیه برای مسافت 400 متری با سرعت 167.7 کیلومتر در ساعت دست یافت.
البته لاستیکهای برفی این خودرو، باعث طولانیتر شدن مسافت توقف از زمان ترمزگیری بود که این فاصله را به 37.5 متر رساند. در طی کردن مسیر 8 شکل، این خودرو زمان 26.5 ثانیه با شتاب جانبی 0.72g را کسب نمود. در طول مسابقه، خودروی آیودی SQ5 توانست بر قلب و ذهن داوران غلبه کند. «ایوانز» بعد از رانندگی با آیودی SQ5 ضمن مقایسه این خودرو با سری RS آئودی میگوید: «با رانندگی در حالت Dynamic خودرو به حالت افسارگسیخته درمیآید، واکنش پدال گاز سریعتر میگردد و گشتاور موتور دائم بین 4000 و 6000 دور بر دقیقه است. موتور سوپرشارژر آئودی SQ5 قدرت کمتری از موتور توئین توربوی پورشه ماکان دارد، ولی به لطف لاستیکهای زمستانی و چسبندگی مناسب آنها به سطح جاده و گشتاور بالای موتور آئودی، هندلینگ خودرو بسیار مناسب است و زمانی که عقب خودرو لیز خورده و از مسیر خارج شود، شما متوجه نخواهید شد. گیربکس اتوماتیک خودرو کیفیت رانندگی مناسبی را برای آیودی SQ5 فراهم نموده است. کابین دارای طراحی زیبا و رنگبندی مناسبی است.
رتبه دوم: پورشه ماکان توربو
خودروهای شاسی بلند آیودی SQ5 و بی ام و X4 در جایگاهی که شایسته آن بودند قرار گرفتند، ولی انتخاب بهترین SUV از بین خودروهای GLA و Macan کمی مشکل به نظر میرسید. هر دو خودرو از بهترین شاسی بلندهایی هستند که تا به حال ساخته شدهاند. عملکرد همزمان این دو خودرو به عنوان خودروی اسپرت و یا کراس اور خانوادگی، به هیچ وجه منافاتی با شاسی بلند بودن آنها ندارد. در مورد پورشه ماکان باید گفت که این خودروی 84,850 دلاری از اشتوتگارت آلمان یک خودروی کراس اور اسپرت گران قیمت است که بالاترین قیمت را در این گروه چهار نفره دارد. خودروی پورشه ماکان با موتور V6 توئین توربو 3.6 لیتری قدرت 400 اسب بخاری و گشتاور 550 اسب بخاری تولید میکند که توسط گیربکس هفت سرعته اتوماتیک دوکلاچه PDK به سیستم چهار چرخ دائمی خودرو منتقل میشود. این خودرو در بین رقبایش سنگینترین بدنه را دارد ولی اعدادی که در رقابت به دست آمدهاند، چنین چیزی را نشان نمیدهند.
شتاب صفر تا صد 4.2 ثانیه ای این خودرو آن را رتبه نخست در بین این چهار رقیب تبدیل نموده است و زمان 12.9 ثانیه ای طی مسافت 400 متر با سرعت 170.9 کیلومتر در ساعت، این خودرو را در رتبه دوم سریعترین خودرو قرار داده است. مسافت طی شده از لحظه ترمز تا زمان توقف 31 متر است و در مسیر 8 شکل، رتبه اول را همزمان با GLA در زمان 25 ثانیه و با شتاب جانبی 0.78g به دست آورد. عملکرد جاده ای خودروی پورشه ماکان بهتر از عملکرد آن در پیست مسابقه بوده است. کلیه اجزای خودرو از موتور و گیربکس تا سیستم تعلیق و فرمان، به خوبی و بدون هیچگونه ایرادی با یکدیگر کار میکنند. عملکرد فرمان همانند خودروهای اسپرت پورشه نبوده و بیشتر شبیه به آئودی به نظر میرسید.
رتبه اول: مرسدس بنز GLA45 AMG
خودروی مرسدس بنز GLA45 AMG که همانند پورشه در شهر اشتوتگارت آلمان ساخته میشود، یکی از بهترین ویژگیهای هندلینگ و فرمانپذیری را در بین خودروهای کراس اور جهان دارد. عملکرد فنی، راحتی و امکانات آن نیز باعث شده تا این خودرو مقام نخست را در این رقابت کسب کند. این خودرو حدود 20 هزار دلار از پورشه ماکان توربو ارزانتر است. حتی اگر مدل ماکانS نیز در این رقابت مورد استفاده قرار میگرفت، باز هم 10 هزار دلار گرانتر از GLA بود و گرانترین عضو گروه میگردید. مرسدس بنز GLA45 از لحاظ اندازه بدنه در موقعیت مناسبی قرار ندارد و کلاس بندی آن در بین خودروهای شاسی بلند چندان درست نبوده است. چرا که این خودرو همانند سوبارو XV Crosstrek است که به عقیده کمپانی سوبارو در کلاس SUV قرار دارد ولی علاقه مندان این خودرو، آن را یک خودروی هاچ بک قد بلند میدانند. همین امر در خصوص GLA45 نیز صادق است که یکی از داوران مسابقه آن را یک SUV نمیداند، بلکه اعتقاد دارد که این خودرو یک هاچ بک استثنایی با ارتفاع بیشتر است. این خودرو در هر صورت بهترین کراس اور در بین گروه است و از طرف دیگر بهترین هندلینگ را در بین کلیه خودروهای کراس اور بازار دارد. اگر باور ندارید باید بدانید که مرسدس بنز GLA45 AMG مانند خودروی پورشه ماکان توربو در تست مسیر 8 شکل، توانست زمان 25 ثانیه را با شتاب جانبی 0.78g به دست آورد. این خودرو تنها خودروی چهار سیلندر گروه است که به یک موتور چهار سیلندر خطی 2.0 لیتری توربوشارژر مجهز شده و قدرت 355 اسب بخار و گشتاور 450 نیوتن متر را تولید میکند که توسط یک گیربکس 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه به چرخها منتقل میشود. این قوای محرکه، شتاب صفر تا صد 4.3 ثانیه و زمان 12.8 ثانیهای طی مسافت 400 متری با سرعت 173.6 کیلومتر در ساعت را برای این خودرو فراهم میکند.
مسافت طی شده برای توقف خودرو از زمان ترمز 31.4 متر است. اعداد به دست آمده اختلاف چندانی با پورشه ماکان ندارد. خودروی GLA حدود 450 کیلوگرم سبکتر از ماکان بوده که وزن کمتر آن باعث لذت بیشتر رانندگی شده است. قدرت بالا، هندلینگ فوق العاده، چسبندگی مناسب به جاده و فرمان پذیری عالی این خودرو باعث شده تا در هنگام رانندگی با آن، نهایت لذت را ببرید. به عقیده «جورنکا» اگر خودروی GLA توربو یک انسان بود، مطمئناً یک کودک چهار ساله بیش فعال بود که در معرض قند و کافئین قرار گرفته است. بنز GLA یک خودروی اعتیادآور است، چرا که هر چه از آن توقع داشته باشید، برآورده میکند. در مناطق شهری رانندگی آرام و قابل کنترلی را ارائه میکند و در جاده نیز یک سواری راحت را فراهم مینماید و در صورت نیاز مانند یک خودوری مسابقهای در رالی شرکت میکند. نتایج تست ماکان و GLA نزدیک به هم بودند، ولی اختلاف فاحش قیمت و مصرف سوخت باعث شد که GLA مقام اول را در این رقابت کسب نماید.
جدول مقایسه مشخصات فنی:
loyalty
