خودروسازی آینده دنیا به چه چیز وابسته است به کدامین سو می رود؟

علاوه براینکه چین در صنعت الکترونیک به اندازه کافی پیشرفت کرده است، با توجه به ماهیت نیمه دولتی بودن در تمام این سالها خودروسازان این کشوربه صورت مشارکتی (join venture) یافته های طراحی خود را با دیگر هموطنان خودروساز خود به اشتراک گذاشته اند و حالا این قدرت را دارند که در کوتاهترین زمان ممکن و حداقل قیمت لوازم یدکی خودروهای برقی را به صورت مشارکتی تولید کنند.
ایلان ماسک از ارزانترین خودروی برقی خود تسلا با قیمت پایه 35 هزار دلار رونمایی کرد. خودرویی زیبا که با هربار شارژ می تواند تا 346 کیلومتر را طی کند. حتما بارها خودروهای اسباب بازی که کودکان با ذوق و شوق فراوان سوار آن می شوند و فقط با یک گاز و ترمز با آن حرکت می کنند دیده اید. احتمالا وقتی زیر این خودروها را باز کنید تنها چیزی که مشاهده می کنید 2 موتور الکتریکی مستقیما وصل شده به چرخهای جلو یا عقب، یک برد الکتریکی و مقداری سیم است و این همه آنچیزی است که در خودروهای برقی نسل آینده مشاهده خواهید کرد.
خودروی برقی تسلا 3 رونمایی شده توسط ایلان ماسک
نکته مهمتر اینکه تمام موارد ایمنی پیچیده خودروهای امروزه مثل EBS، EBD، ESP و . . . در یک خودروی برقی تنها با یک دستور ساده به موتورهای نصب شده پشت چرخها امکان پذیر است و حتی سامانه های گرانقیمت تری مثل AWD در یک خودروی برقی تنها با اضافه کردن 2 موتور الکتریکی روی دو چرخ دیگر امکان پذیر است. بازده بسیار بالاتر نسبت به خودروهای بنزینی، حل کامل مشکل آلودگی هوای شهرهای بزرگ بخصوص پشت ترافیکها و هندلینگ بسیار بالا به دلیل جاسازی باطریها زیر خودرو از نکات مثبت دیگر این دسته از خودروهاست. تنها مشکل و معضل این دسته از خودروها که ایلان ماسک با کمکهای پژوهشی مستقیم دولتی موفق به حل آن شد بحث شارژ سریع، افزایش زمان برق دهی و طول عمر باطریهای این خودروهاست. احتمالا هیچکس دوست ندارد مدت 2 ساعت بین مسیر برای شارژ خودرو معطل بماند.
اما چه شد که آوازه تسلا همه جا طنین انداز شد و چرا خودروسازان مطرح دنیا تا به حال به این مهم دست نیافته بودند؟ در تمام این سالها مافیایی به نام مافیای نفتی متشکل از شرکتها و هولدینگهای چند ملیتی میلیونها دلار پول به حساب شرکتهای خودروساز تزریق می کردند تا از تحقیق واقعی بر روی این خودروها ممانعت شود. پولهایی که از پس رویاهای بلندپروازانه ایلان ماسک و البته کمکهای دولتی به شرکت تسلا برنیامد و در کوتاهترین زمان ممکن عرصه را بر تمام خودروسازان مطرح دنیا که به این دلارهای نفت باد آورده دلخوش بودند تنگ کرد.
خودروی تمام برقی جیلی که برروی پلتفرم امگرند تولید شده است
اما این کودتا یا انقلاب خودروسازی و البته فاجعه اقتصادی زمانی برای خودروسازان مطرح دنیا بیشتر نمایان می شود که اژدهای اقتصادی خفته دیروز خیلی زودتر از اینها وارد تحقیقات بنیادی در زمینه خودروهای برقی شده است. حتی متعصبترین افراد به خودروهای چینی بر این واقعیت اذعان دارند که با تمام تحقیقات و هزینه های صورت گرفته هنوز شرکتهای چینی نتوانسته اند خود را به عنوان یک خودروساز مطرح در سطح دنیا معرفی کنند. شاید اگر مشوّقهای صادراتی و محدودیتهای تجاری برخی از کشورهای خاور میانه، آسیای میانه و آمریکای لاتین نبود، هیچ یک از این شرکتهای خودروساز چینی تا این حد پیشرفت نمی کردند.
طراحی داخلی خودروی تمام برقی جیلی که برروی پلتفرم امگرند تولید شده است
دلیل آن کاملا واضح است. هرچقدر خودروسازان چینی در بحث طراحی ظاهری و الکترونیک خودروها پیشرفته اند هنوز در بخش علم مواد و شناسایی متریال واقعی اجزای مختلف یک خودرو ضعف دارند. همچنان نمی توان به دوام قطعات مکانیکی یک خودروی چینی مشابه نمونه های اروپایی و ژاپنی اعتماد کرد. احتمالا همگان قبول داریم که قطعات مکانیکی یک خودروی چینی خیلی سریعتر از نمونه های برند مستهلک می شود و در همه این سالها، چین با تمام توسعه فنی در حوزه های مختلف هرگز در علوم وابسته به مهندسی مواد که سنگ بنای مهندسی معکوس به شمار می رود نتوانسته آلیاژ به کار رفته در قطعات یک خودرو را درست تشخیص دهد.
اما تاکنون فکر کرده اید اگر اصولا قطعات یک خودرو مستهلک نشوند احتمالا دیگر عیب و ایرادی برای خودروهای چینی وجود نخواهد داشت. برای روشن شدن بحث اگر سود ناخالص شرکتهای چینی تولید کننده لپ تاپ و موبایل را با برندهای مطرح دنیا مقایسه کنیم، به شرکتهایی چون وایو (سونی) و توشیبا می رسیم که با ترازهای مالی منفی با ورشکستگی کامل فاصله زیادی ندارند و از آن طرف به شرکتهای نوظهوری چون لنوو، هواوی و شیائومی برمی خوریم که هرسال بیشتر از سال قبل درحال قویتر شدن هستند. دلیل آن کاملا واضح است اصولا در صنعت الکترونیک چیزی به نام مستهلک شدن به معنای قطعات مکانیکی وجود ندارد. بنابراین خرید یک لپ تاپ چینی با قیمت کمتر از یک سوم ژاپنی منطقی تر به نظر می رسد.
خودروی تمام برقی lifan i30 EV
علاوه براینکه چین در صنعت الکترونیک به اندازه کافی پیشرفت کرده است، با توجه به ماهیت نیمه دولتی بودن در تمام این سالها خودروسازان این کشوربه صورت مشارکتی (join venture) یافته های طراحی خود را با دیگر هموطنان خودروساز خود به اشتراک گذاشته اند و حالا این قدرت را دارند که در کوتاهترین زمان ممکن و حداقل قیمت لوازم یدکی خودروهای برقی را به صورت مشارکتی تولید کنند. بنابراین احتمالا تعجب خواهیم کرد وقتی بشنویم چین تنها کشوری است که قادر است خودروهایی تولید کند که مشابه موبایل و لپ تاپ محتوای داخلی یکسانی دارند و تنها تفاوتشان ظاهر بیرونی آنهاست. نکته مهمی که در تمام این سالها تقریبا اکثر خودروسازان مطرح از انجام آن سرباز زدند و احتمالا موجبات نابودیشان را در خودروهای برقی رقم خواهند زد. پس تعجب نکنید اگر در سال 2035 هنگام تردد در شهرهای اروپا به جای بنز و فولکس و پژو، بی وای دی و چری و لیفان مشاهده کردید. صنعت اکترونیک ثابت کرده با هیچ شرکتی تعارف ندارد و اگر شرکتی نخواهد قوائد حاکم بر این صنعت را رعایت کند، تا نابودی کامل آن پیش خواهد رفت حتی اگر آن شرکت غول مطرحی چون نوکیا باشد.
favorite_border 17loyalty

قابل تامل

به نظر تحلیل درست و نزدیک به واقعیتی هست.

بسيار علمى و هوشمندانه بود، ممنون

تحلیل جامع و جالبی بود
