بررسی فنی و تجربه رانندگی با bmw X5 مدل 2015

در سال 2014 سومین نسل X5 با اتاقی لوكس و جادار، ظاهری اسپرت و عضلانی و با تكنولوژیهای پیشرفته و عملكرد فنی بهتر از نسلهای قبل به بازارهای جهانی معرفی گردید.
مقدمه: كمپانی «ب.ام.و» در سالهای اخیر با ارائه مدلهای متعدد در بازار اروپا توانسته با كمپانی های «مرسدس بنز» و «آئودی» رقابت بسیار نزدیكی داشته باشد و حتی در برخی كشورها موفق شده تا گوی سبقت را از آنها برباید؛ مخصوصاً در بازار خودروهای شاسی بلند كه با ارائه مدلهای X1، X3، X4، X5 و X6 میزان فروش بالایی در آلمان و كشورهای اتحادیه اروپا داشته است.
در حقیقت مدل X5 اولین خودروی شاسی بلند كلاس Sport Activity Vehicle بود كه توسط «ب.ام.و» در سال 1999 معرفی شد و با میزان فروش 1.3 میلیون دستگاه، پر فروشترین خودرو در كلاس SAV بوده است. در سال 2014 سومین نسل X5 با اتاقی لوكس و جادار، ظاهری اسپرت و عضلانی و با تكنولوژیهای پیشرفته و عملكرد فنی بهتر از نسلهای قبل به بازارهای جهانی معرفی گردید. خودروی «ب.ام.و X5» در حال حاضر تنها در سایت كمپانی «ب.ام.و» در شهر اسپارتانبرگ» ایالت كارولینای جنوبی ایالات متحده آمریكا تولید می شود. در سفری كه شهریور امسال به شهر «وین» پایتخت اتریش داشتم، فرصتی پیش آمد تا به اتفاق یكی از دوستانم یك دستگاه خودروی «ب.ام.و X5 مدل 2015» را مورد تست رانندگی و فنی قرار دهیم. برای تست رانندگی خودروی «ب.ام.و X5» همراه با مالك خودرو به تپه های جنگلی شهر وین در منطقه «لئوپولدزبرگ»(Leopoldsberg) رفتیم تا در محوطه ای باز، تستهای مورد نظر را روی خودرو انجام دهیم. خودروی مورد آزمایش ما یك خودروی «ب.ام.و X5 xDrive30d مدل 2015» دیزل به رنگ نوك مدادی متالیك(Sophisto Grey) می باشد. قیمت این خودرو در بازار اروپا، بسته به امكانات سفارشی و تجهیزات ایمنی، بین 50000 تا 80000 یورو می باشد كه مدل سفارشی مورد آزمایش ما با قیمت 75000 یورو توسط مالك آن خریداری شده است و به مدت چهار سال یا مسافت 80 هزار كیلومتر دارای گارانتی و ضمانت خدمات پس از فروش می باشد.
طراحی خارجی:
بدنه نسل سوم «ب.ام.و X5» با كدF15 نسبت به نسل قبلی این خودرو یعنی كد E70 تغییرات ظاهری عمده ای داشته است و كاربرد مواد سبك، ساختار هوشمند و بهبود خواص آیرودینامیكی باعث شده تا نسل سوم این خودرو با ضریب درگ 0.31 نسبت به دیگر خودروهای شاسی بلند، دارای بدنه ای آیرودینامیك تر باشد. در نسل جدید خودروی «ب.ام.و X5» فاصله بین دو محور بیشتر شده، درب موتور دارای طراحی محدب تری بوده، سپر جلو نسبت به نسل قبلی ارتفاع كمتری دارد، جلوپنجره آن با طرح Kidney Grille كمی بزرگتر و عضلانی تر طراحی شده و چراغهای دوتایی گرد آن در مقایسه با نسل قبلی باریك تر و تیزتر تعبیه شده اند تا ظاهر اسپرت تری به خودرو ببخشند. سپر جلو با طراحی X مانند خود، به عنوان مشخصه ای برای خودروهای مدل X «ب.ام.و» تعبیه شده است و چراغهای مه شكن گرد در زیر قوس چراغهای جلو و بالاتر از دریچه های ورود هوای زیر سپر قرار دارند. چراغهای گرد دوتایی جلو دارای لامپهای LED با تكنولوژی روشنایی BMW یعنی Adaptive LED و چراغ روشنایی روز(DRL) می باشند.
دریچه های بزرگ ورود هوا با پره های كاهش نیروی درگ و با ظاهری اسپرت در زیر سپر جلو تعبیه شده اند كه پره های افقی باعث هدایت جریان هوا به محفظه چرخ جلو و خروج آن از دریچه جانبی تعبیه شده بر روی گلگیر جلو و پشت محفظه چرخ خواهند شد. رینگهای 19 اینچی آلیاژی 10 پره این خودرو نمای اسپرتی به نمای جانبی خودرو داده است. خط موربی از بالای چراغ جلو شروع شده و با گذر از زیر دستگیره دربهای جانبی تا چراغهای عقب خودرو امتداد یافته است. خط دیگری از گلگیر جلو و روی دریچه هوای جانبی خودرو شروع شده و تا گلگیر عقب ادامه یافته است و به خط زیر دربهای جانبی تا زیر دریچه خروج هوای جانبی اتصال می یابد. شیشه جلوی پهن و پنجره های جانبی بزرگ خودرو، ورود مقدار نور كافی به دورن اتاق را فراهم نموده اند كه با باز كردن سانروف برقی روی سقف خودرو، میزان نور ورودی به خودرو بیشتر خواهد شد. در نمای عقب خودرو، درب عقب به صورت دو تكه طراحی شده است كه قسمت پایینی درب عقب نیز برای قرار دادن وسایل در فضای بار، قابلیت باز شدن به صورت افقی را دارد و قسمت بالای درب عقب با استفاده از كنترل از راه دور روی كلید خودرو و یا توسط فشردن دكمه ای در قسمت زیرین آن به صورت اتوماتیك باز و بسته می شود. چراغهای بزرگ و L شكل عقب با تكنولوژی جدید نوارهای LED نیز به صورت دو تكه می باشند كه قسمت باریك آنها همراه با درب عقب خودرو حركت می كنند. در بالای شیشه عقب و در انتهای سقف، اسپویلر عقب وجود دارد كه برای بهبود خواص آیرودینامیكی خودرو و كاهش نیروی درگ در هنگام حركت در سرعتهای بالا تعبیه شده است. همچنین برای اولین بار در محصولات برند «ب.ام.و»، مدل X5 به كانالهای مشكی رنگی برای عبور هوا مجهز شده است كه با اسپویلر عقب سقف در تماس هستند.
طراحی داخلی: تریم و داشبورد خودروی «ب.ام.و X5» شباهت زیادی به داخل اتاق مدل X6 دارد. در خودروی مورد تست كه مدل سفارشی X5 می باشد، روكش صندلیها از چرم طبیعی تعبیه شده و سیستم گرمكن و تنظیم حالت رانندگی در مدل Comfortt صندلیهای خودرو برای ردیف جلو استاندارد می باشد كه برای ردیف عقب نیز به صورت سفارشی در دسترس خواهد بود. پشت سری صندلیهای جلو به میزان 10 درجه و تا 8 سانتیمتر قابلیت تنظیم دارند. صندلیهای تاشوی عقب با قابلیت جمع شدن، فضای بار 650 لیتری خودرو را به 1870 لیتر افزایش می دهند. تریم داشبورد به رنگ خاكستری Oxide Silver در تركیب با قطعات مات به رنگ Pearl Gloss Chrome نمای زیبا و لوكسی به داخل اتاق بخشیده است. در داخل خودرو نواری از لامپهای رنگی LED روی كنسول، داشبورد و رودریها روشنایی دلنشینی را در هنگام شب در داخل كابین خودرو تأمین می كنند كه رنگ این لامپها به انتخاب راننده به رنگهای سفید، آبی و نارنجی قابل تغییر می باشد. در قسمت بالای وسط داشبورد و روی دریچه های كولر، یك صفحه نمایشگر به اندازه 10.25 اینچ تعبیه شده است كه توسط ماوس روی كنسول وسط و با سیستم عامل i-Drive كنترل می گردد.
سیستم i-Drive «ب.ام.و» مثل همیشه مؤثر و مفید عمل می کند و صفحه نمایش بزرگ آن دارای وضوح گرافیکی بالایی در مقایسه با سیستمهای موجود در خودروهای مشابه است. این سیستم به «هارددرایو» دو گیگا بایتی و سیستم Connected Drive «ب.ام.و» مجهز شده است كه امكان اتصال به اینترنت و دسترسی به گزارشات زنده ترافیک را فراهم می كند.
نمایشگرهای سیستم تهویه مطبوع و كنترل درجه حرارت با تكنولوژی صفحه مشكی، در زیر دریچه های كولر قرار دارند و در زیر آن، سیستم صوتی پیشرفته و سیستم تهویه مطبوع اتوماتیك خودرو قرار گرفته اند. در پانل داشبورد راننده، در وسط صفحات آنالوگ كیلومترشمار و دور موتور، یك صفحه TFT برای نمایش زاویه انحراف خودرو و دیگر اطلاعات فنی مورد نیاز راننده تعبیه شده است. سیستم نمایش اطلاعات روی شیشه جلو(HUD) در این خودرو تعبیه شده است كه اطلاعات مورد نیاز راننده مانند سرعت، دور موتور و شماره دنده را به صورت رنگی در مقابل چشم راننده بر روی شیشه جلوی خودرو نمایش می دهد. آینه های برقی خودرو به سیستم تاشوی برقی و گرمكن مجهز شده اند. تعویض دنده ها توسط دسته دنده جدید BMW و یا با اهرمهای تعویض دنده پشت فرمان صورت می گیرد. سیستم Auto-Park كه در خودروی مورد تست به صورت سفارشی تعبیه شده است، برای یافتن محل پارك و همچنین پارك كردن اتوماتیك خودرو عملكرد خوبی ارائه كرد. سیستمهای ایمنی خودرو شامل سیستم ترمز ABS، سیستم كنترل كشش دینامیكی(DTC)، كنترل ترمز در پیچها(CBC)، كنترل ترمز دینامیكی(DBC)، كنترل خودرو در سراشیبی(HDC)، هشدار خروج از جاده(LDW)، كروز كنترل فعال(ACC)، سنسور پارك و دوربین عقب، شش ایربگ و پنج كمربند ایمنی می باشند.
تجربه رانندگی: با نشستن در روی صندلی راننده خودروی «ب.ام.و X5» و تنظیم آن واقعا راحت بودم و احساس خوبی داشتم، چرا كه علاوه بر ویژگیهای جادار بودن كابین و راحت بودن صندلی چرمی سفارشی Comfort، قابلیت شخصی سازی جایگاه رانندگی، توسط تنظیم وضعیت صندلی و همچنین فرمان قابل تنظیم وجود دارد. دربهای این خودرو مجهز به سیستم مكش می باشد و حتی اگر درب خودرو را با كمترین نیرو ببندید، این سیستم خود به خود درب خودرو را می بندد و آن را در حالت ایمن قرار می دهد. از این رو چراغ هشدار باز بودن درب، در این خودرو بدون معنی است. فرمان این خودرو می تواند در سه حالت Comfort، Sport و Sport Plus تنظیم گردد كه بهترین وضعیت فرمان در حالت Comfort می باشد که فرمان سبک تر بوده و رانندگی با آن طبیعی تر خواهد بود. در حالتهایSport Plus و Sport فرمان دارای حالت غیر عادی می شود و در زمان چرخشهای ناگهانی عكس العملی برای بازگشت به حالت وسط خواهد داشت. با وارد كردن كلید خودرو و استارت موتور توسط دكمه استارت، صدای دلنشین موتور به گوش می رسد. بر خلاف تصورم، در مقایسه با خودروهای لوكس دیگر، صدای موتور تا حد زیادی در اتاق شنیده می شود كه البته آزار دهنده نبوده و با غرشی ملایم لذت سواری با یك خودروی اسپرت قدرتمند را یادآور می شود. وقتی دسته دنده را با تكان كوچكی به سمت جلو در حالت D قرار دادم و پدال گاز را فشردم، صدای بسیار زیبا و دلنشین موتور شنیده شد.
عملكرد موتور دیزل 3.0 لیتری TwinPower Turbo و شش سیلندر خودروی X5 با قدرت 258 اسب بخار و گشتاور 250 نیوتن متر بی نظیر است، چرا كه با وجود اینكه سیستم توربوشارژر X5 مانند خودروهای مدل دهه 90 میلادی دارای یک تأخیر زمانی می باشد، ولی زمانی که دمنده های سیستم توربوی خودرو شروع به چرخش می کنند، صدایی همانند موتور جت به گوش می رسد. عملكرد سیستم گیربكس هشت سرعته اتوماتیك Steptronic این خودرو و دقت و سرعت تعویض دنده ها در این خودرو نیز بسیار عالی و استثنایی است. در این خودرو راننده می تواند به راحتی سرعت تعویض دنده ها را مطابق دلخواه خود تغییر دهد، چرا كه اگر سیستم تعویض دنده را در حالت اتوماتیک قرار دهید، خود سیستم گیربكس، دنده مناسب بین هشت دنده را پیدا خواهد كرد. در حالت دیگر تعویض دنده كه سریع ترین حالت می باشد، باید دنده را به حالت دستی برگرداند و تعویض دنده ها را توسط اهرمهای پشت فرمان انجام داد. در این حالت نیز، سرعت و دقت تعویض دنده ها قابل مقایسه با سیستم گیربكس دو کلاچه یا PDK «پورشه» می باشد. در مدت تست خودرو، توسط سیستم تعویض دنده دستی و با یك كرونومتر معمولی، توانستیم به شتاب صفر تا صد 7.7 ثانیه دست پیدا كنیم، در صورتی كه شتاب صفر تا صد آن در دفترچه راهنمای خودرو 6.9 ثانیه درج شده است كه با توجه به شرایط رانندگی در یك جاده جنگلی، طبیعی به نظر می رسد.
سیستم تعلیق سازگار(Adaptive Suspension) خودروی «ب.ام.و X5» توسط یك دكمه بر روی كنسول وسط، در چهار حالت Comfort، Sport، Sport Plus و ECO PRO قابل تنظیم می باشد. با تنظیم سیستم تعلیق خودرو در حالت Sport Plus به لطف برخورداری خودرو از سیستم چهارچرخ دائمی هوشمند xDrive و سیستمهای كنترل كشش(TC) و كنترل الكترونیكی پایداری(ESC) کنترل بدنه به طرز خارق العاده ای تحت كنترل راننده خواهد بود و در سر پیچها و در مسیرهای غیر مستقیم، میزان انحراف بدنه به دو طرف به حداقل ممكن می رسد و حتی در جاده های پر دست انداز و در پیچهای تند نیز خودرو تعادل مناسبی خواهد داشت. فرمان پذیری این خودرو علیرغم بزرگ بودن جثه آن، بسیار سریع و دقیق بوده و از رانندگی با آن واقعا لذت بردم، ولی با فشردن پدال ترمز این خودرو نظرم كمی عوض شد، چرا كه در مقایسه با سواری ایده آل X5، عملكرد ترمز ABS آن چندان مناسب نبود. لنتها و دیسکهای ترمز بزرگ در این خودرو باعث عملكرد تیز و سریع سیستم ترمز و كشیده شدن خودرو می شود. در ترمزهای شدید، پدال ترمز بیش از حد پایین رفته و به طرز ناراحت کننده ای حالتی نرم و اسفنجی پیدا می کند. به هر حال وقتی این خودرو حالت رانندگی Comfort تنظیم شود، سواری مناسبی را ارائه می دهد و حتی در سرعتهای بالا از تعادل خوبی برخوردار است. پس از تست رانندگی، كامپیوتر سفری خودرو، میزان گازوئیل مصرفی را 8.5 لیتر به ازای صد كیلومتر نشان می داد كه در دفترچه خودرو مصرف شهری 9.8 لیتر و مصرف جاده ای آن 7.2 لیتر در صد كیلومتر درج گردیده است كه برای یك موتور شش سیلندر اعداد بسیار مناسبی می باشد. به لطف برخورداری از سیستم Start/Stop موتور این خودرو در سر چهارراه ها خاموش می شود و با فشردن پدال گاز مجدداً موتور روشن می شود. هر چه باشد، این خودرو یك «ب.ام.و» است و نام برند آن، مترادف با كلماتی مانند كیفیت، راحتی و تكنولوژی می باشد. در پایان تست از مالك خودرو آقای «دكتر افسر راتهور» و همكاری آقایان «محمدمحسن راتهور» و آقای «مهندس امیر باقرخانی» كمال تشكر را داریم.
جدول مشخصات فنی خودرو:
نوع موتور |
شش سیلندر خطی 3.0 لیتری توربوشارژر |
قدرت |
255 hp@4,000 rpm |
گشتاور |
560 N.m@1,500-3,000 rpm |
گیربكس |
هشت سرعته اتوماتیك استپ ترونیك |
مصرف سوخت شهری |
9.8 l/100km |
مصرف سوخت جاده ای |
7.2 l/100km |
لاستیك جلو |
P255/50R19 |
لاستیك عقب |
P255/50R19 |
طول |
4,908 mm |
عرض |
2,184 mm |
ارتفاع |
1,762 mm |
فاصله محورها |
2,933 mm |
وزن |
2,236 kg |
صفر تا صد |
7.4 ثانیه |
حدااكثر سرعت |
210 كیلومتر در ساعت |
نویسنده: مهندس اشكان معصومی
عکاس: مهندس امیر باقرخانی
favorite_border 0loyalty